A Guatemala, l’any 2018, l’Assemblea General de la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes CLACPI va triar l’Equador, a través de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador – CONAIE, com a seu del Festival Internacional de CLACPI. La Comissió Organitzadora està conformada, a més de la CONAIE, per la CORPANP, APAK i ALLPACHE CINEMA col·lectius especialitzats en la producció audiovisual dels Pobles Originaris.
Després d’un recés per la pandèmia del COVID-19, el Festival Internacional de Cinema, que es desenvolupa de manera bianual, torna a l’Equador per segona ocasió; el tretzè Festival es va desenvolupar a Guatemala.
Des de 1985, CLACPI lluita des de l’audiovisual i la comunicació per a posicionar i fomentar el treball dels pobles originaris de Abya Yala invisibilitzats per les grans corporacions fílmiques i els seus discursos hegemònics. CLACPI té l’Estatus Consultiu davant les Nacions Unides per a recomanacions en matèria de cinema i comunicació.
Al voltant de 200 pel·lícules de diversos indrets del món van ser inscrites en el 14 FIC CLACPI l’Equador 2022. La “Selecció Oficial” es presentarà el 22, 23, 24 i 25 de novembre principalment en el Centre Cultural Metropolità de Quito, visitarà, a més, Unitats Educatives Interculturals i territoris comunitaris limítrofs a Quito i està organitzada en les següents categories:
Els Pobles Maputxe, Pasto, Awajún, Lenca, P’urhépecha, Uitoto, Quítxua, Aymara, Seri, Tsotsil, Jambaló són part dels 31 Pobles Ancestrals presents en els 12 llargs, 26 curts i 7 migmetratges de les pel·lícules que seran projectats a l’Equador.
L’agenda del FIC CLACPI Equador 2022 s’estendrà fins el febrer del 2022, concloent amb el Warmiicine, un laboratori internacional per a dones i la mostra especial amb enfocament de gènere.
L’esdeveniment central del novembre té activitats artístiques com la festa intercultural de tancament; activitats especialitzades com el Taller Internacional del Dret a la Comunicació Indígena i el FestiLAB de narratives cinematogràfiques des dels Pobles Originaris i la Minga de Sabers i, les activitats especials que es desenvoluparan amb les delegacions internacionals com la Canadenca de l’imagineNATIVE Film + Media Arts Festival celebrat anualment a Toronto, el projecte Kin Theory dels Estats Units, la delegació especial de la Comissió de Comunicació dels Pobles Indígenes de Colòmbia, activistes indígenes de la diversitat sexe genèrica de Guatemala, Colòmbia i Veneçuela, autoritats ancestrals, així com directius de la TV Serrana de Cuba i la Seremi Maputxe de les Arts i la Cultura per a la Araucanía a Xile.
Més informació a:
https://www.clacpi.orgMiradaNativa no se hace responsable de los contenidos ni del tratamiento de los datos que se hagan desde los festivales alojados en esta plataforma. Toda la responsabilidad es del festival anfitrión. En caso de duda, pueden ponerse en contacto con nosotros.
Pàgina web del festival:
https://www.clacpi.orgContacte:
clacpi@clapi.org